Anul 1935 - SMR Principesa Maria aduce in tara o parte din tezaurul romanesc si osemintele lui Dimitrie Cantemir

by - September 11, 2023

 În noiembrie 1895, statul român închiriază de la compania Navigazione Generale Italiana - NGI, care era un joint venture între Societa in Accomandita Piroscafi Postali-Ignazio & Vicenzo Florio (Florio Line) și Rubattino, două vapoare care să opereze pe ruta Constanța-Istanbul. În anul 1897 unul dintre acestea este cumpărat și intră în serviciul SMR sub numele de Principesa Maria, fiind la vremea respectivă cel mai elegant și luxos pasager din Marea Neagră.


Vaporul a fost construit la începutul lui 1890 în șantierul Naval Fratelli Orlando din Livorno și a operat curse între Sicilia și Italia continentală, până în 1895 cand a fost închiriat de statul român, iar în 3 martie 1897 a fost achiziționat de către România. Nava avea o lungime de 88 de metri și o lățime de 10 metri. Viteza maximă atinsă era de 17 noduri, iar numărul de pasageri ce puteau fi găzduiți la bord era de 190.

În 1907 nava eșuează lângă Tenedos (astăzi insula Bozcaada, Turcia), este ranfluată și dusă în șantierul naval pentru reparații, în 1909 revenind pe linia Constanța-Istanbul.  În septembrie 1916 este cedată Marinei Imperiale Ruse, ocazie cu care i se schimbă numele în Osvobojdenie (Eliberarea) și este folosită în timpul războiului ca network layer. În mai 1918 nava este capturată de germani la Sevastopol.  Imediat după război revine în flota marinei române, este reparată și își recapată numele de Principesa Maria. Continuă să lege Constanța de Istanbul până în anul 1937 când este trasă la cheu. În 1938 este vândută și casată.


***

Pe 14 iunie 1935 a avut loc cel mai important voiaj din istoria navei. A adus de la Odessa rămășițele pământești alte domnitorului Dimitrie Cantemir, lespezile de pe mormântul său și 1445 de lăzi cu o gretuate totală de 135 de tone. În lăzi se aflau arhiva națională a României, documente de stat și o mare parte din depozitul de bancnote al Băncii Naționale a României, trimise la Moscova la începutul războiului. Presa vremii notează că piesele de artă, obiectele istorice și aurul nu au fost trimise de către autoritatile ruse. 

Osemintele domnitorului se aflau într-o cutie lungă de 2 metri, lată de 1 metru și înaltă de 25 de centimetri, îmbrăcată în pânză de sac. 

După sosirea în port, la bordul navei a avut loc o ceremonie religioasă în prezența demnitarilor publici și a înaltelor fețe bisericești.

sosirea în țară prezentată de revista Realitatea Ilustrată



You May Also Like

0 Comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.