Istoria uitată a filmului românesc: "Televiziune" (1931), producție Paramount România
În 1931 avea loc premiera filmului "Televiziune" cu George Vraca și Pola Illery în rolurile principale. Producție Paramount Pictures România, scenariu Ion Marin Sadoveanu.
Filmul este considerat pierdut, fiind cel mai probabil distrus de comuniști în anii '50.
Înainte de premiera din cinematografe un jurnalist sub pseudonimul Block-Notes a realizat un interviu cu actorul George Vraca, interviu pe care îl redau integral mai jos.

În cochetul apartament din Nisipari, George Vraca primește amabil pe reprezentantul revistei noastre (Cinema pentru toți - nota mea). Ne cunoaștem de mult, căci răsfățatul june-prim al teatrului "Comedia" nu este un nou venit în lumea filmului. Cinefilii au avut ocazia să-l aplaude în "Lya" (un roman de dragoste), iar acum îl vom revedea într-un film vorbit în românește, realizat de marea casă americană Paramount. De acest film, care va vedea zilele acestea lumina ecranului, sub titlul de "Televiziune", s-a ocupat întreaga presă și premiera este așteptată cu nerăbdare de toți cinefilii. Pola Illery (Paula Iliescu), Gheorghe Storin, Sofica Ionescu, micul Paul Rapallo, Balaban și Ion Georgescu sunt partenerii lui Vraca în acest film vorbit, care fără îndoială va constitui una din senzațiile stagiunii.
Iată-mă dar față-n față cu popularul artist. Câte admiratoare nu mă invidiază pentru aceste clipe! Am cunoscut calitățile actoricești ale subtilului amorez al scenei românești, dar n-am bănuit niciodată farmecul de fin povestitor, verbul plin de căldură și de prietenie...Tânărul erou al atâtor piese de succes mi-a părut - să mă ierte domnul Vraca - un bătrân primitor și sfătos. L-am ascultat cu plăcere și am uitat cu totul misiunea mea de interviewer. După aproape o oră mi-adusei aminte că trebuie să-i pun diferite întrebări cu privire la noul său film.
- "Televiziune" mi-a spus domnul Vraca - este al doilea film în limba română realizat de Paramount. Primul a fost o revistă, cu scenete explicative. "Televiziune" însă este un film cu subiect, acțiune și personaje, conduse de firele unui conflict dramatic. Autorul dialogurilor este Ion Marin Sadoveanu.
Știi că actualmente se face multă vâlvă cu chestiunea televiziunii, invenția minunată care va revoluționa într-o bună zi radiofonia și cinematograful. Închipuiește-ți că stai aici comod lângă mine și că aparatul meu de radio de colo ar avea un mic ecran, pe care ai putea vedea tot ce se petrece în lume.
Filmul "Televiziune" este o anticipare surprinzătoare a acestei miraculoase invenții. Joc rolul unui tânăr inventator, care economisind ban cu ban, pune la punct un aparat de televiziune. În fundul mansardei am instalat un laborator întreg și după multă trudă, aparatul miraculos funcționează. Cu ajutorul lui se poate vedea totul, desființând spațiul și distanțele...
Invenția este desigur de o însemnătate incalculabilă, dar mai lipește o lentilă, o lentilă foarte scumpă, pe care nu și-o poate cumpăra un inventator sărac. Sunt pus în fața unei dileme: să plătesc chiria mansardei și să mai aștept desăvârșirea invenției; sau să cer o păsuire portăresei Sofica Ionescu?
Aleg a doua soluție, cu atât mai mult cu cât am de partea mea pe Pola Illery, fata portăresei și pe micul Rapallo, fratele ei...Dar Storin, proprietarul hărpăreț și senzual, a pus ochii pe Pola Illery, care s-a angajat dactilografă la dânsul.
De aici conflictul dramatic...
- Vorbiți-mi de Pola Illery!
-Este o parteneră delicioasă...Mult apreciată în străinătate, în urma succesului pe care l-a obținut în "Under the roofs of Paris", ea contează acum printre tinerele vedete cu mari șanse pentru viitor...
- Ați văzut filmul "Televiziune"?
-Da, chiar zilele trecute. Cei care au fost de față susțin, că este prima oară când se vede pe ecran un film vorbit în românește, reușit din toate punctele de vedere. De altfel - încheie răsfățatul artist convorbirea - în curând ai să-ți formezi singur părerea.

0 Comments