1940. Vizita delegației AGIR la uzinele Malaxa

by - August 13, 2023

 Întinse pe câteva zeci de hectare, Uzinele Malaxa au fost la vremea lor cel mai mare complex industrial din România și unul dintre cei mai mari producători de locomotive și automotoare din Europa.

De proiect s-a ocupat reputatul arhitect  Horia Creangă, care realizează un superb complex de clădiri din cărămidă, în stil art deco, accesul făcându-se prin niște porți monumentale, după modelul marilor corporații industriale americane. De altfel Malaxa a fost cel care a adus în țara noastră tehnologia americanp de șlefuire "Stiefel". Statele Unite fiind și locul unde și-a găsit odihnă veșnică.

În perioada de vârf, aici lucrau 6.000 de oameni. Din cele 30 de hectare ale platformei industriale, 10 hectare erau ocupate de clădirile de producție.

Nicolae Malaxa avea profilul tipic întreprinzătorului capitalist al acelor vremuri și cu siguranță dacă nu intervenea comunismul, Malaxa devenea unul dintre cele mai mari branduri europene în domeniu.

În 1940 reprezentantii AGIR vizitează uzinele unde le sunt prezentate planurile de viitor și impresionanta machetă a complexului.

AGIR - Asociația Generală a Inginerilor din România a fost înființată în 1918 la Iași, în 1949 prin fuziune devine Asociația Științifică a Tehnicienilor, pentru ca în 1990 să revină la denumirea inițială.




You May Also Like

0 Comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.