Cum arăta o cameră de la hotelul Rex din Mamaia în anul 1939

by - September 04, 2023

 În 1939, cu ocazia Ceferiadei, în cadrul muzeului C.F.R. din incinta complexului sportiv și cultural Giulești este realizată o replică a unei camere de la Grand Hotel Rex Mamaia. Grand Hotel Rex Mamaia a fost construit printr-un parteneriat între O.N.T. și C.F.R.



Lucrările finanțate de C.F.R. prin O.N.T. încep în data de 15 august 1936 și sunt finalizate în 1938. De proiectul de arhitectură s-a ocupat George Matei Cantacuzino care a proiectat un impozant edificiu în stil art deco, însă un art deco mai degrabă apropiat variantei californiene decât celei din zona nordică a coastei de est (New York, Boston etc.), cu arcade, colonade, elemente din lemn și țiglă, împrumutate din mediterranean revival.  

Resortul se întindea între mare și lac, la exterior fiind numeroase facilități precum benzinărie cu garaje și service auto, zone de promenadă umbrite de pergole, un parc cu fântână arteziană, bar internațional în aer liber, gară feroviară internațională unde veneau trenuri speciale cu vagoane Pullman, terenuri de tenis, mese de pin-pong, piscine cu școală de înot, iar pe malul lacului era amenajat un club nautic cu debarcader pentru yachturi și bărci de viteză, precum și o școală de canotaj. Plaja era amenajată cu șezlonguri, umbrele și sisteme de iluminat.

La interior fiecare cameră avea baie și balcon proprii. Ultimul etaj era rezervat apartamentelor de lux. Pe partea dinspre mare se aflau restaurantele interioare ce erau continuate cu terase generoase. Acestora li se adăugau barul american, sala de lectură, oficiul de poștă și telegrafie dotat cu sală pentru corespondență.

Se intenționa construirea unui al doilea imobil, identic cu primul, dispus în oglindă. Acesta urma cel mai probabil să găzduiască spații de cazare și un cazinou. Însă izbucnirea celui de al doilea război mondial și apoi instaurarea regimului comunist au îngropat definitiv acest proiect.

You May Also Like

0 Comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.