Noua gară a Constanței va deveni inima orașului în cel mai mare și spectaculos proiect de regenerare urbană din România.
Încă din urmă cu foarte mulți, mulți ani, când pornisem site-ul Urban Constanța, devenit apoi UCT Media și în prezent defunct (odată cu vârsta prioritățile de schimbă, deși pasiunile în mare rămân aceleași), am avut o atitudine favorabilă investițiilor private, în ton cu spiritul pur capitalist care mă caracterizează. De altfel Urban Constanța a fost primul site dedicat investițiilor din real estate și infrastructură din România, fiind construit pe principiul urban developments blogs din Statele Unite, o țară de care mă leagă multe relații de prietenie și colaborare, precum și profunde sentimente de admirație și dragoste. Și chiar dacă acum pe acest site personal, tematica economică este una secundară, ținând cont de cele enumerate mai sus și de profesia mea de economist, nu am cum să nu mă opresc și să vorbesc despre proiecte de amploare.
***
Un astfel de proiect este cel de regenerare urbană a imesului teren situat în spatele actualei Gări. Zona respectivă a fost edificată în perioada interbelică când au apărut depozitele de petrol ce au fost în scurt timp înconjurate de ateliere, fabrici și depozite, devenind inima industrială a orașului interbelic.
După instalarea regimului comunist, întregul areal a fost practic izolat și lăsat să moară fiind înconjurat de un inel feroviar. De altfel când s-a proiectat gara nouă, autoritățile locale și arhitectul au propus construirea unui pasaj rutier pe sub aceasta, continuare a bulevardului Republicii de atunci, Ferdinand de astăzi, dar propunerea a fost respinsă de autoritățile de la București.
Acum grație acestui fantastic proiect de regenerare urbană, zecile de hectare de teren vor reveni țesutului urban, dând naștere unui spectaculos Downtown concentrat în jurul noii gări.
Pentru acest proiect de aproape 1 miliard de euro, Grupul Iulius (care are în portofoliu proiecte similare, la fel de spectaculoase, la Iași și Timișoara) au realizat un parteneriat cu prestigiosul birou de arhitectură Foster + Partners, o companie care a fost înființată în 1967 de către arhitectul Norman Foster. În protofoliul lor aflându-se proiecte marcante precum cele din Los Angeles, Beverly Hills, Abu Dhabi, Kuwait City, Dubai, New York, Londra sau Bangkok.
Cei de la Iulius au făcut publice primele imagini cu viziunea generală a proiectului și trebuie spus că sunt fantastice.
Aceste prime imagini ale conceptului propus de Iulius sunt reprezentare a ceea ce pare a fi prima etapă. Deja aproape tot terenul acestei etape a fost decopertat fiind executate lucrări de depoluare (zona fiind poluată istoric cu petrol) și cercetări arheologice, fiind descoperite aici 180 de morminte, precum și o porțiune dintr-un drum roman și un dromos (cale de acces în subteran, cel mai probabil către rețeaua de apeducte care străbăteau Tomisul și împrejurimile sale).
Putem observa o restructurare și eficientizare a căii ferate existente, aceasta urmând a fi complet eliminată de pe poziția actuală și relocată în subteran în valea săpată de Anghel Saligny, în inima proiectului urmând a fi construită noua gară, un proiect de infrastructură deosebit ce prevede dispunerea peroanelor în subteran. La suprafață clădirea urmând a fi flancată de două piațete.
Tot din aceste prime imagini ale proiectului se pare că dromos-ul și drumul roman vor fi conservate in situ, drumul urmând a fi axul central al zonei comerciale.
Din vechea gară se va păstra doar cupola, sub care se va reloca locomotiva cu abur expusă acum intemperiilor, iar în clădirea anexată cupolei se va deschide un muzeu feroviar, o inițiativă mai mult decât salutară!
Un alt element vechi care se păstrează este un tanc de petrol care va fi convertit într-o sală de concerte multifuncțională.
Suprafața verde va cuprinde 4 parcuri dintre care Central Park va avea o serie de iazuri și cursuri de apă ce vor da un aer proaspăt întregii zone. Tot în acesta se va regăsi și prima grădină botanică din oraș.
Adiacent Culture Park se vor afla o biserică, un campus educațional, un spital, o clinică veterinară și noul sediu al primăriei. Piața Civică va fi un spațiu pietonal situat în curtea interioară a noii primării, o clădire ce se remarcă prin arhitectura organică, cu forme fluide, care se încadrează perfect în zonele adiacente lacurilor și mărilor.
În zona de nord-vest se va edifica ceea ce poate deveni unul dintre puncele majore de distracție din oraș, un parc acvatic cu spații atât indoor cât și outdoor, care va permite astfel funcționarea și în sezonul rece.
La final nu pot decât să salut un astfel de proiect de care orașul Constanța avea nevoie ca de aer pentru a se trezi din apatia care l-a cuprins în ultimii ani. Sunt convins că va fi boost-ul necesar pentru numeroase alte dezvoltări publice și private, mai ales în actualul context geopolitic și economic, în care România are șansa de a juca un rol aparte, în special prin parteneriatul strategic cu Statele Unite.
________________________
sursă imagini: captură ecran videoprezentare Iulius Group
0 Comments