Falsa problemă a retragerii trupelor americane din Europa și România

by - February 12, 2025

 Una dintre cele mai tâmpite idei rostogolite în România și nu numai, de către mainstream media este falsa știre a unei potențiale retrageri a forțelor militare americane din Europa și implicit din România. 

Parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România este unul „ironclad”. El are implicații majore la nivel social, economic și bineînțeles militar. În clipa de față Statele Unite este, ca prezență, al patrulea partener al României, cu prospectul ca până la sfârșitul lui 2025 să urce cel puțin pe locul al doilea.

Indiferent dacă relațiile USA cu EU se vor răci sau nu, din fericire pentru noi, prezența americană aici nu doar că nu se va reduce, ci, din contră va crește prin relocări de trupe și tehnică de la bazele Ramstein și Sigonella. Iar pe zona economică o să asistăm, chiar din lunile ce urmează la o creștere semnificativă a numărului de companii americane prezente la noi. Lucru ce nu poate decât să mă bucure.

Dincolo de toate Statele Unite au un talent aparte de a învăța rapid din greșelile trecutului. Lucru dovedit imediat după terminarea celui de al doilea război mondial, când au realizat greșeala făcută atunci când au permis URSS să ocupe blocul estic, cu precădere Polonia și România. 

După terminarea ocupației sovietice în România, USA au făcut primele demersuri de normalizare a relațiilor dintre cele două țări, o încercare de revenire parțială la situația anilor '20 și '30 când companiile și produsele americane dețineau o prezență majoră în Regat. De la ajutoare umanitare la organizarea unor evenimente cu caracter public (expozițiile: Arhitectura Modernă Americană, Arta Americană, Expoziția Industriei Chimice Americane, Transporturile Americane, etc.) și până la introducerea României în Most Favured Nation Clause, dând chiar contrate de import României, totul fiind însă aruncat la coș de deciziile demente ale dictatorului comunist Ceaușescu. 

La acestea puteam adăuga și anii '70 când am asistat la o serie de premiere în relațiile dintre cele două țări în particular și între USA și blocul estic în special, când pentru prima dată o navă militară americană a vizitat un port comunist (Constanța), dar și la zborul Pan Am care a inaugurat nu doar ruta București-New York dar și primul hotel sub brandul Intercontinental construit de compania americană în blocul estic.

Am putea adăuga aici și vizitele președinților Roosevelt, Nixon și Ford, invitația oferită Navei Școală Mircea de a participa la bi-centenarul USA precum și vizita echipajului Apollo 12.

După 1990 și revenirea României în ceea ce numim grupul țărilor libere, prezența USA s-a făcut din ce în ce mai simțită. Importanța strategică a României, unică în Europa, a făcut ca Statele Unite să construiască aici prima bază navală nouă de după încetarea (o încetare mai mult teoretică, dacă privim la ce se întâmplă la granițele noastre) războiului rece (sau a primului război rece, dacă doriți) și mă refer la Naval Support Facility Deveselu. 

Acesteia i se adaugă investițiile americane directe în baza de la Mihail Kogălniceanu, baza Mangalia, poligoanele de antrenament modernizate, noile facilități din bazele aeriene dar și prin relocarea aici a unităților de producție din sectorul de apărare cum ar fi printre alții Lockheed Martin precum și înființarea în România a unicului centru de mentenanță pentru excepționalele elicoptere Blackhawk.

Prin prisma acestui parteneriat strategic, Statele Unite au fost mereu alături de România chiar și atunci când Europa de Vest a avut obiecții la adresa noastră:


  • punerea la dispoziției a spațiului aerian pentru operațiunea militară în fosta Iugoslavie, unde după criticile la adresa României, președintele Bill Clinton a făcut o vizită fulger în țara noastră pentru a-și arăta susținerea față de statul român
  • respingerea primei candidaturi la NATO în urma deciziei de a sprijini USA în lupta împotriva structurilor teroriste din Afganistan după 9/11, a fost urmată imediat de vizita istorică a președintelui Bush. De altfel sacrificiul militarilor români care au luptat și și-au vărsat sângele, iar unii și-au dat chiar viața alături de colegii americani, este onorat în cel mai emoționant mod cu putință, steagul României fluturând la Arlington
  • în degringolada ce a cuprins Europa după ce URSS-ul renăscut din cenușa anilor '90 a invadat Ucraina, Statele Unite au oferit tot suportul necesar formării grupului Bucharest 9, un back-up al NATO și poate ultima redută în fața expansiunii sovietice. 

Așa cum sublinia și Joel Vovwel, Deputy Commanding General, United States Army Pacific: Statele Unite, la nivel global au 5 aliați cheie, aliați indispensabili: Polonia, România, Israel, Japonia și Filipine. În Europa cel mai important rol îl joacă acum, la fel ca în anii interbelici, România. Infrastructura, poziția geografică - granițele, și amplasarea bazei de la MK care permite intervenții rapide în zona Golfului și a Orientului, precum și oportunitatea zborurilor fără escală către USA, fac din țara noastră un actor important în regiune. Și așa cum spunea domnul Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, România trebuie să profite la maxim de această oportunitate, lucru observat evident și de URSS care încearcă prin tot felul de mizerabile structuri așa zis suveraniste să saboteze interesele țării noastre.

(U.S. Air Force Photo by Senior Airman Seth Watson)



Sub președintele Donald Trump, prin noua reorganizare geo-politică a Statelor Unite ce va duce la o relocare și la o regândire a poziționării trupelor overseas, nu doar că nu o să asistăm la o retragere din România, dar prin prisma unui viitor în care o să asistăm la reconstrucția Ucrainei de Vest, la sprijinul post război oferit statului Israel și la potențiale reluări de conflicte în Golf și în Afganistan (a căror probabilitate este foarte mare), România este chemată să joace un rol cheie, iar rolul actualei coaliții pro europene trebuie să fie de protejare și exploatare a acestor oportunități. Căci drumul României este doar către Vest, doar către Occident, doar către UE și NATO, doar către USA.
 
***

Simpaticii colegi jurnaliști de la Antena 3 (cărora le port o admirație și un respect deosebite pentru lupta fantastică dusă împotriva propagandei ruse) comentau oarecum alarmați faptul că au loc discuții telefonice între Donald Trump și Vladimir Putin, discuții și negocieri ce au loc peste capul UE și se întrebau ce se va întâmpla cu România.

Așa cum am scris mai sus, Statele Unite nu vor lăsa România pradă URSS, iar rolul României în zonă se extinde la a oferi protecția totală a Republicii Moldova. Cât despre UE ... adevărul e că Europa nu a contat niciodată în timpul războiului rece și nu va conta nici în actualul context. 

Discuțiile și vizitele dintre liderii USA și URSS erau ceva comun în timpul războiului rece, nici una dintre părți nu a dorit și dorește o escaladare nucleară a conflictului, de aici și liniile de dialog lăsate deschise, anumite colaborări economice (vezi cazul prezenței Pepsi Cola în spațiul estic), organizarea de expoziții cu diverse tematici la Moscova și New York.

Din partea sovietică Khruschev, Brezhnev, Gorbachev au vizitat Statele Unite, iar de partea cealaltă Roosevelt, Nixon, Ford și Reagan au ajuns la Moscova. Așadar asistăm acum doar la o reluare a „tradiției” din timpul războiului rece. 

Iar în noua reorganizare globală România este chemată să joace un rol important și depinde de noi toți să sprijinim țara și să luptăm împotriva influenței sovietice.


You May Also Like

0 Comments