1955, la 79 de ani, după o îndelungă pauză, Brâncuși revine în lumea artei cu o expoziție retrospectivă la Guggenheim Museum, New York

by - April 25, 2023

 


Pentru aproape 25 de ani, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului 20 a trăit aproape în completă obscuritate, un monah într-un studio aglomerat de pe o alee dosnică a Parisului. El este Constantin Brâncuși, un sculptor de origine română, ale cărui opere de artă au revoluționat sculptura modernă, stârnind dezbateri naționale și făcându-l faimos în întreaga lume. 


Dar faima nu este un lucru de interes pentru un Brâncuși, ajuns acum la 79 de ani, care aflat de zeci de ani în căutarea „formei pure” a respins constat aparatele fotografilor și a făcut un efort minim pentru a-și expune creațiile. Cu toate acestea spre sfârșitul lui 1955 a fost convins să realizeze o expoziție retrospectivă în sălile prestigiosului Guggenheim Museum, New York. Iar în luna noiembrie 1955 acceptă realizarea unei sesiuni foto în studioul său. 


Purtând niște haine albe asemănătoare cu pijamalele și un fes galben, Brâncuși-ul de astăzi șchioapătă prin studio, îngrijing cu tandrețe, într-o permanentă comuniune cu operele sale, un număr mare de lucrări: păsări, pești, capete de oameni și numeroase versiuni ale coloanei infinitului. 

Bătrânul Brâncuși trăiește aceeași viată modestă precum tânărul Brâncuși, în urmă cu mulți, mulți ani în satul natal. Pe atunci, după ce și-a făcut uncenicia ca tâmplar, s-a mutat la București unde a studiat sculptura, după care au urmat 2 ani de pelerinaj prin Europa, care într-un final, în 1904 l-au adus la Paris. Aici a început drumul său de căutare a formei perfecte care să reproducă esența lucrului și care să nu fie doar o replică a unei imagini exterioare superficiale. Gradual, Brâncuși a dat naștere unei arte a purității lustruite și a unei puteri primitve atât de simplă încât șochează și în același timp lasă privitorul uimit. Dar Brâncuși își consolează privitorii spunându-le: „Don't look for obscure formulas or mystery. It is pure joy that I am giving you.”


Fotografii: LIFE Magazine (U.S. Edition) | colecția Zetu Harrys

Traducerea din limba engleză a prezentării LIFE Magazine (U.S. Edition) Brâncuși - A humble life of pure joy | colecția Zetu Harrys

You May Also Like

0 Comments