Planurile lui Henry Ford pentru Floreasca - construirea unui motor city, stopate de inceputul WW2

by - May 31, 2023

    Producția de automobile Ford a început în Floreasca în 1932 cu doar 5 angajați. Uzinele cu o frumoasă arhitectură modernistă au început prin asamblarea de automobile Ford și tractoare Fordson, iar mai târziu camioane civile și militare. 

În 1937 situația se prezenta în felul următor:

Numărul de angajați ajunsese la 280 de oameni care munceau 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe săptămână. Salariul pe oră era de 45 de lei, o sumă pe care angajații altor fabrici din țara o primeau pe zi.

În fiecare zi lucrătoare pe ușile fabricii ieșeau 10 mașini, capacitatea fiind de 30 de mașini/zi.

Însă planul lui Henry Ford era mult mai mare. Viziunea acestuia era să transforme zona Floreasca într-un motor city. Creșterea producției la 20.000 de mașini/ an, dezvoltarea de hale și clădiri de birouri, astfel încăt întreg managementul și întreaga producție de la tapițerie la produsul finit (mașina) să fie made in România după standardele americane. Mai mult, în primii ani după finalizarea uriașei investiții de extindere, întregul profit obținut urma să rămână în țara noastră pentru a fi reinvestit în dezvoltarea platformei industriale.

Pentru aceasta el îl numește pe unicul său fiu, Edsel Bryant Ford, administrator al uzinelor bucureștene, iar președinte al societății Ford România este numit Nicolae Malaxa - un mare patriot român și un vizionar pro american.

Deja în 1939 uzinele din București își diversifică produsele, pe porțile fabricii ieșind și autospeciale urbane: mașini de gunoi, mașini de deszăpezit etc. făcute pe șasiu de camion Fordson 157, cu caroseria produsă integral în România la uzinele Hagelstein din capitală. În plus se realizează și primele mostre de tapițerie, acumulatori, vopsele, șuruburi, tablă, sticlă etc. care sunt trimise la Detroit pentru analiză. În paralel alte fabrici din țara noastră dau comandă de echipamente industriale de profil din USA, pentru a deveni furnizori de piese licențiate Ford.

Din păcate războiul și instaurarea regimului comunist au pus capăt acestui proiect care ar fi transformat România într-unul dintre cei mai mari producători auto din Europa.



You May Also Like

0 Comments