Trista poveste a Wilson Tower București

by - August 10, 2023

 În 1933, în capitală, la intersecția bulevardului Brătianu cu strada Thomas Woodrow Wilson, după planurile arhitectului State Baloșin se ridică o impresionantă clădire în stil art deco, cu 12 etaje, aparținând companiei Creditul Agricol. Imobilul găzduia spații comerciale și birouri la parter și locuințe la etajele superioare.

Strada și turnul au primit numele celebrului președinte american, care a avut un rol cheie în recunoașterea internațională a independenței României prin punctul 11 al declarației sale din 1918, prin care cerea tuturor armatelor străine să părăsească teritoriul României și recunoștea dreptul șării noastre de a se autoguverna.


În urma cutremurului din 1940 clădirea este ușor afectată, fiind consolidată în 1941, ocazie cu care pe acoperiș se montează și o poziție de tun anti-aerian.


În anii '60 comuniștii intervin pe clădire lărgind spațiul de la parter prin demolarea structurii de rezistență. Această imbecilă decizie avea să aibe repercusiuni în 1977, clădirea prăbușindu-se parțial.


You May Also Like

0 Comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.